Boek
Meertalig

Noem ons wat we dragen : gedichten

Amanda Gorman (auteur), Zaïre Krieger (vertaler)
+1
Noem ons wat we dragen : gedichten
×
Noem ons wat we dragen : gedichten Noem ons wat we dragen : gedichten

Noem ons wat we dragen : gedichten

Bundel met gedichten over de gevolgen van de wereldwijde coronapandemie en over sociale ongelijkheid in de VS.
Extra onderwerp
3,5 sterren (Humo)
Titel
Noem ons wat we dragen : gedichten
Auteur
Amanda Gorman
Vertaler
Zaïre Krieger
Taal
Meertalig, Nederlands, Engels
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Call us what we carry
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2023
431 p.
Aantekening
Tweetalige editie
ISBN
9789029096706 (hardback)

Besprekingen

Covid heeft veel dichters geïnspireerd, zelfs Amanda Gorman (1998). Naast de pandemie, komen haar vaste onderwerpen aan bod, zoals sociale ongelijkheid. De zee is ditmaal het canvas. De voordracht ‘The Hill We Climb’ van Gorman werd wereldnieuws en verscheen ook in boekvorm. Dit is haar eerste echte bundel, gaat vooral over de pandemie en beslaat ruim 200 pagina’s tekst, met uitleg. Er is variatie in vorm, maar qua inhoud blijft het recept bekend. Gorman is nog steeds dol op interne rijm, soms iets te: “…wild as a wolf in the woods.” Ze heeft zo nu en dan frisse metaforen, maar lijkt nog zoekend. Andere dichters zijn een inspiratiebron, zoals Ocean Vuong. Maar waar hij stevig in het zadel zit, vergaloppeert Gorman zich in hoogdravendheid. Doordat socioloog Gorman haar gedichten desondanks toch iets boven de pandemie weet te tillen, wordt de bundel wat universeler. De inhoud is oppervlakkig maar breed, de vorm gemaakt maar ook speels. Diepte en gevoel ontbreken. Ondanks de dure woorden…Lees verder

Over Amanda Gorman

Amanda Gorman (Los Angeles, 7 maart 1998) is een Amerikaans dichter.

Biografie

Amanda Gorman groeide op in Los Angeles in een katholiek gezin. Ze werd samen met haar tweelingzus door haar moeder opgevoed. Tot haar puberteit had ze last van een spraakgebrek. In haar jeugd las ze het werk van de dichter Toni Morrison en wilde ze schrijfster worden. Op haar zestiende publiceerde ze haar eerste dichtbundel The One for Whom Food Is Not Enough. Ze deed met haar gedichten mee aan lokale wedstrijden en werd tot Youth Poet Laureate of Los Angeles uitgeroepen in 2014. Drie jaar later werd ze de allereerste National Youth Poet Laureate. Ze studeerde sociologie aan de Harvard-universiteit.

Ze kreeg in 2021 wereldwijd bekendheid door de voordracht van haar gedicht The Hill We Climb tijdens de inauguratie van president Joe Biden.

Na het optreden bij de presidentiële inauguratie tekende Gorman een contract als model bij…Lees verder op Wikipedia