Boek
Nederlands
De zelfmoord van een vrouw in een zomerhuis laat de recherche van Reykjavik toch niet met rust.
Titel
Onderkoeld
Auteur
Arnaldur Indriðason
Vertaler
Marcel Otten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Ijslands
Oorspr. titel
Harðskafi
Editie
7
Uitgever
Amsterdam: Q, 2014 | Andere uitgaven
296 p.
ISBN
9789021455884 (paperback)

Besprekingen

Een vrouw pleegt zelfmoord in haar zomerhuis in þingvellir, de plaats waar ooit het eerste IJslandse parlement bijeenkwam. Inspecteur Erlendur heeft geen reden om aan deze gang van zaken te twijfelen, en toch knaagt het. Een bandje van een gesprek tussen haar en een medium is aanleiding om toch naspeuring te doen, want deze vrouw was wel erg geobsedeerd door de dood na het overlijden van haar moeder. Subtiele aanwijzingen en gesprekken met mensen die ogenschijnlijk niets met de vrouw te maken hadden, leveren langzamerhand het beeld op dat er meer aan de hand is. Alleen een niet zo druk bezette IJslandse recherche kan het zich veroorloven tijd in zo’n zaak te steken. De schrijver bevestigt met deze roman zijn reputatie als de meester van de fijnzinnige thriller die het niet van actie en gevaar moet hebben, maar van gedegen onderzoek naar achtergronden en de psychische toestand van slachtoffers en andere betrokkenen. Daarnaast heeft Erlendur privé ook nog de nodige spanningsverhogende p…Lees verder

Over Arnaldur Indriðason

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Anneli Salo

Arnaldur Indriðason (Reykjavik, 28 januari 1961) is een IJslandse historicus en schrijver van detectives. Hij woont met zijn vrouw en drie kinderen in Reykjavík.

Werk

In 1981 en 1982 was Arnaldur journalist bij de IJslandse krant Morgunblaðið, waarna hij als freelance schrijver werkte. Van 1986 tot 2001 was hij filmcriticus bij Morgunblaðið.

Arnaldur publiceerde in 1997 zijn eerste boek, Synir Duftsins (Maandagskinderen). Sindsdien is zijn populariteit tot grote hoogten gestegen. In 2004 waren zeven van de tien meest geleende boeken in de bibliotheek van Reykjavík titels van Arnaldur. Maandenlang stond hij met zes boeken in de IJslandse bestsellerlijst. De top-3 leek permanent aan hem toegewezen.

Ook buiten IJsland worden Arnaldurs boeken veel gelezen. Ze zijn in het Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Nederlands, Noors, Tsjechisch en Zweeds vertaald en in 26 landen uitgeg…Lees verder op Wikipedia