Boek
Nederlands

Jij bent heel bijzonder!

Brigitte Weninger (auteur), Eve Tharlet (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Muis Micha gaat de wereld ontdekken ook al heeft hij een handicap. Al snel maakt hij vrienden die allemaal hun sterke en hun zwakke kanten hebben. Prentenboek met bijzondere schilderingen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Jij bent heel bijzonder! / een verhaal van Brigitte Weninger ; met ill. van Eve Tharlet
Auteur
Brigitte Weninger
Illustrator
Eve Tharlet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Einer fur Alle, Alle fur Einen!
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: De Vier Windstreken, 2006
[28] p. : ill.
ISBN
90-5579-755-3 9789055797554

Besprekingen

Jij bent heel bijzonder is een door Eva Tharlet minutieus getekend boek waarin ze de aantrekkingskracht van haar figuren zoekt in een gedetailleerde pen die 'danst' in een intrigerend grof en abstract vormgegeven achtergrond. Muis Micha trekt de wijde wereld in en ontmoet er achtereenvolgens Mol Maaike, Kikker Kasper, Merel Maarten en Egel Erik. De dieren besluiten beste vrienden te worden -- want allemaal kunnen of hebben ze iets bijzonders -- en mekaar altijd te helpen.

Het levert een mooi, warm maar weinig verrassend verhaal op dat echter wél beklijft door de schitterende prenten die zich buiten het 'geijkte' kinderlijke vormen- en kleurenpatroon wagen en gekenmerkt worden door donker vuilgroen, verfomfaaid beige, zacht muisgrijs etc. De groots getekende dieren bezitten zachte contouren en zijn zorgvuldig maar dynamisch ingeschilderd met een verf die soms zacht, aquarelachtig is aangebracht en dan weer dik op het papier is gelegd. Het levert prenten op die dynamisch,…Lees verder
Micha Muis neemt afscheid van zijn familie en gaat de wereld ontdekken. Hij struikelt alleen snel want een van zijn pootjes is een stukje te kort. Behalve met de wereld die erg dicht bij huis ligt, maakt hij ook kennis met andere dieren. Allemaal hebben ze iets: niet goed kunnen zien, angsten of een slecht gehoor. Als er een onweersbui losbarst, verenigen ze hun krachten. Dit ontzettende zoete en schattige prentenboek is bijna té zoet en té schattig. De moraal van het verhaal ligt er dan ook duimendik bovenop. Toch zullen kleuters de vijf verschillende diertjes en hun avontuur heel erg waarderen. Thema’s zijn immers de ontdekkingstocht in de wereld dichtbij huis en het sluiten van vriendschappen met anderen die net een beetje anders zijn. De dieren hebben ieder hun eigen gebrek én hun sterke kanten. In het boek zijn ze ongeveer even groot getekend hetgeen hun gelijkwaardigheid aan elkaar benadrukt. De prenten zijn geschilderd in een bijzondere, gemengde techniek en vullen elke hele sp…Lees verder

Jij bent heel bijzonder!

De muis Micha vindt dat hij groot genoeg is om de wijde wereld in te trekken. Bij het afscheid herinnert zijn moeder hem eraan dat hij heel bijzonder is. Op zijn zwerftocht ontmoet Micha andere dieren en allemaal zijn ze op hun manier heel bijzonder. De vijf vrienden - mol, merel, kikker, egel en muis - helpen elkaar door dik en dun. Ze ontdekken hoe fijn het is elkaar te helpen. Dit verhaaltje is leuk geïllustreerd maar verder is het nogal belerend. Op elke bladzijde vind je wel een boodschap en het eindigt met: Weet je wat ik zou willen? zegt Micha. Dat het altijd zo blijft. Dat we elkaar helpen, bedoel ik. Ja! Laten we dat afspreken! roepen de vrienden.


Suggesties