Boek
Nederlands

Zwarte stilte

Hilde E. Gerard (auteur)
+1
Zwarte stilte
×
Zwarte stilte Zwarte stilte
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
Zwarte stilte
Auteur
Hilde E. Gerard
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2013
163 p.
ISBN
9789462340107 (hardback)

Besprekingen

In Zwarte stilte, dat deel uitmaakt van de reeks 'Portret', maken we kennis met Richard Moons, een tiener die lijdt aan een genetische en fatale ziekte. Lam en blind takelt hij steeds verder af. Zijn buurmeisje Marlies begint hem minder vaak te bezoeken. Haar aandacht gaat meer naar haar vriendje, tot groot verdriet van Richard. Gelukkig kan hij nog rekenen op zijn roddelende oma, zijn overbezorgde moeder en de sympathieke verpleegster Eva. Ook de komst van rechercheur Versmissen brengt wat afleiding. Richard probeert hem zo veel mogelijk te helpen om een zaak van verdwenen tienermeisjes op te lossen.
Ondanks het deprimerende thema, is het verhaal niet zwaar. We bekijken de gebeurtenissen vanuit Richards standpunt en hij houdt de humor erin, welke tegenslagen hij ook te verwerken krijgt. De keerzijde is dat die gevatte opmerkingen anderzijds ook een barrière vormen tussen de lezer en de pijn van Richard. Er ontbreekt wat diepgang, en de emotionele rollercoaster die je zou …Lees verder
Dit verhaal beschrijft de laatste jaren van Richard (15, ik-figuur). Hij lijdt aan een niet nader genoemde genetische ziekte die hem langzaam sloopt. Het verhaal wordt geschreven vanuit de jongen zelf met een cynische humor die zeker boeit. Hij beschrijft zijn aftakeling en zijn relatie met de weinige mensen die hem omringen. Zijn vriendinnetje Marlies die hem opvrolijkt, zijn moeder en oma die dag en nacht voor hem zorgen en de verpleegster. Wanneer de nieuwe buurman hem bezoekt, ontdekt Richard dat deze man bij de afdeling moordzaken werkt en bezig is met een onderzoek naar de moordenaar van een aantal jonge meisjes. Richard raakt geïntrigeerd door deze zaak en helpt de buurman bij zijn onderzoek. Deel uit de reeks 'Portret'*. Mooi geschreven, maar tragisch verhaal. Wat zware kost voor jongeren, maar zeker de moeite van het lezen waard. De bladspiegel is ruim en rustig. Jammer dat het meisje op het omslag zwarte haren heeft, terwijl de vermoorde meisjes blond zijn. Vanaf ca. 13 jaar.

Zwarte stilte

'Zwarte stilte' is een boek uit de Portret-reeks van Abimo. Zoals in alle boeken van deze reeks, gaat het over een sociaal thema en maken we kennis met een integrerend hoofdpersonage. In dit geval is dat Richard. Richard is een tiener met een visuele beperking die in een rolwagen zit omwille van een genetische ziekte. Het aftakelingsproces zet door. In het begin wil hij nog veel zelf proberen. Zijn buurmeisje Marlies haalt hem zelfs over om een dagboek bij te houden en weer te schrijven. Richard schrijft hier sprookjes in, maar hij ondervindt dat het veel moeite kost om het allemaal op papier te zetten. Gelukkig zijn er zijn moeder, grootmoeder en Marlies die hem helpen.
Richard is verliefd op Marlies, maar die heeft een ander vreindje. Grootmoeder beschrijft die vriend en wat zij door het raam ziet, maar wil Richard de pijnlijke details besparen. Richard is echter wel slim genoeg om deze zelf in te vullen.
Dat Richard een slimme jongen is, merk je ook wanneer hij een nieu…Lees verder