Boek
Nederlands

Jouw afwezigheid is duisternis

Jón Kalman Stefánsson (auteur), Marcel Otten (vertaler)
Titel
Jouw afwezigheid is duisternis
Auteur
Jón Kalman Stefánsson
Vertaler
Marcel Otten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Ijslands
Oorspr. titel
Fjarvera þín er myrkur
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2022
506 p.
ISBN
9789026356094 (hardback)

Besprekingen

Een buschauffeur met demonische trekjes

De nieuwe roman van Jón Kalman Stefánsson wijkt in veel af van zijn eerdere werk (dik, experimenteel, familiesaga), maar de IJslander blijft onovertroffen in zijn schrijven over dood en vergetelheid.

Liefde en verraad, dood en vergetelheid: het zijn de grote thema's die Jón Kalman Stefánsson in zijn nieuwe boek verkent. Een boek dat in meerdere opzichten afwijkt van zijn eerdere werk: een familiesaga, dik, experimenteel, en met veel overdenkingen over het schrijven zelf.

Jouw afwezigheid is duisternis opent in een plattelandskerk, waar een man met geheugenverlies wakker wordt. In de kerk bevindt zich nog iemand, een soort predikant, 'tenzij hij een buschauffeur is of de duivel zelf'. Het personage met geheugenverlies wordt door deze demonische figuur aangespoord om zijn verleden te onderzoeken. Gaandeweg ontpopt de man met geheugenverlies zich als de schrijver. Maar wie is die andere figuur?

Langzaamaan begint dit vreemde personage met zijn steeds wisselende epitheta te intrigeren: 'de predikant met een rijbewijs voor buschauffeur', 'de tot predikant beroepen buschauffeur' of dramatischer: 'de predikant met groot rijbewijs om ons naar de hel te rijde…Lees verder

Een caleidoscopische generatieroman over hoe tijd verstrijkt en niemand onberoerd laat en hoe complex heel gewone mensen in hun dagelijks leven blijken te zijn. De lezer volgt het verhaal van een man die ontwaakt in een plattelandskerk en geen idee heeft wie hij is. Een zoektocht naar het verleden volgt. Het verhaal is in zachte stijl en met literair vakmanschap geschreven, en speelt zich af in IJsland. 'Jouw afwezigheid is duisternis' zal een brede tot literaire lezersgroep aanspreken.Jón Kalman Stefánsson (Reykjavik, 1963) is een wereldberoemde IJslandse schrijver en dichter. Zijn werk werd in meer dan twintig landen uitgegeven.