Vanuit hun verschillende werelden debatteren een biologische veeboerin en een journalist per e-mail en WhatsApp over de actuele maatschappelijke gespletenheid.
Titel
Tussen werelden
Auteur
Juli Zeh 1974- Simon Urban 1975-
Vertaler
Annemarie Vlaming
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Zwischen Welten
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2023
391 p.
ISBN
9789026363900 (hardback)

Besprekingen

Recensie: Tussen werelden -Overdrijven is een kunst ★★★★☆

De brievenroman van Juli Zeh en Simon Urban gaat over bijna elke splijtzwam van deze tijd. Een hilarische, beklemmende satire.

Stefan Jordan (46) is adjunct-hoofdredacteur en chef Cultuur van het landelijke weekblad de Bote in Hamburg, Theresa Kallis (43) is biologisch boer in de voormalige DDR, waar ze de voormalige collectieve boerderij van haar vader heeft voortgezet. De twee kennen elkaar van hun studietijd aan de universiteit van Münster en zijn elkaar twintig jaar lang uit het oog verloren - tot ze elkaar toevallig weer ontmoeten en een correspondentie beginnen.

Daar begint Tussen werelden, een boek dat succesauteur Juli Zeh niet alleen schreef maar samen met schrijver en copywriter Simon Urban. Het is verleidelijk te denken dat Urban de mails en apps van Jordan voor zijn rekening heeft genomen en Zeh die van Kallis, maar zeker is dat niet, de twee auteurs hebben zich daarover ook niet uitgelaten.Tussen werelden is een moderne versie van de aloude brievenroman. De roman is actueel in zijn thematiek, de digitale communicatie tussen de twee speelt zich af tussen januari en oktober 2022…Lees verder

Een actuele sociale roman over polarisatie, vriendschap en de (on)mogelijkheid nader tot de ander te komen. Twintig jaar na hun laatste ontmoeting treffen Stefan en Theresa elkaar toevallig. Als studenten waren ze hecht, maar nu blijken ze nauwelijks nog iets gemeen te hebben. Stefan maakte carrière bij het grootste weekblad van Duitsland en schrijft over klimaatverandering, Theresa nam het melkveebedrijf van haar vader over. Na een ruzie besluiten de twee opnieuw te beginnen. In openhartige en emotionele berichten vertellen ze elkaar over hun wereld. Maar hoezeer ze ook proberen de politiek erbuiten te houden, het is alsof de loopgraven van een verdeelde natie dwars door hun relatie lopen. Scherpzinnig, maar ook vlot geschreven in de vorm van mailwisselingen en Whatsapp-berichten. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Juli Zeh (1974) is een Duitse romanschrijver. 'Ons soort mensen’ werd genomineerd voor de Europese Literatuurprijs. Simon Urban (1975) studeerde Duits,…Lees verder

Over Juli Zeh

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Juli Zeh, geboren als Julia Barbara Finck, (Bonn, 30 juni 1974) is een Duitse schrijfster.

Haar eerste boek was Adler und Engel, dat in 2002 werd onderscheiden met de Deutsche Bücherpreis voor het beste debuut. Haar reis door Bosnië en Herzegovina in 2001 was de basis voor haar boek Die Stille ist ein Geräusch.

Juli Zeh studeerde rechten in Passau, Krakau, New York en Leipzig.

Bibliografie

Romans

  • Adler und Engel, Frankfurt/Main (Schöffling) 2001. Nederlandse vertaling: Adelaars en engelen, Ambo|Anthos 2009
  • Die Stille ist ein Geräusch, Frankfurt/Main (Schöffling) 2002
  • Recht auf Beitritt? Ansprüche von Kandidatenstaaten gegen die Europäische Union, 2002
  • Spieltrieb, Frankfurt/Main (Schöffling) 2004. Nederlandse vertaling: Speeldrift, Ambo|Anthos 2006
  • Ein Hund läuft durch die …Lees verder op Wikipedia