Boek
Nederlands

De zwemmers

Julie Otsuka (auteur), Lucie Schaap (vertaler)
Een beginnend dementerende vrouw raakt haar grip op de werkelijkheid kwijt als het lokale zwembad sluit en zij haar vertrouwde dagelijkse baantjes niet meer kan trekken.
Titel
De zwemmers
Auteur
Julie Otsuka
Vertaler
Lucie Schaap
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The swimmers
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2022
140 p.
ISBN
9789048863747 (hardback)

Besprekingen

JULIE OTSUKA De zwemmers

BOEKENBAL

*****

‘De zwemmers’ is de derde telg in het beperkte maar gesmaakte oeuvre van de Japans-Amerikaanse Julie Otsuka. Vooral haar vorige boek, ‘Waarvan wij droomden’, een verhaal over Japanse immigranten in de VS dat in het Engels verscheen als ‘The Buddha in the Attic’, gooide hoge ogen. In Otsuka’s nieuwe roman trekt Alice dagelijks haar baantjes, samen met een vast gezelschap van andere zwemmers. Uit één mond spreken zij over hun rituelen en kwaaltjes. Ineens komt er een barst in de bodem van het zwembad, die woekert en onherstelbaar blijkt – Otsuka’s metafoor voor Alice’ haperende geheugen. Het zwembad sluit. Zonder het houvast van haar routineuze zwempartij blijkt Alice ‘gewoon een oud vrouwtje’ met dementie. Ze weet nog veel, meer dan honderd keer klinkt het bezwerend ‘Ze weet nog’ – maar bijna even vaak ‘Ze weet niet meer’. Kundig verlegt de auteur haar bli…Lees verder

Literaire schoonspringen

Een barst in het blauw. Een vrouw in het grijs. En het verband tussen beide? Julie Otsuka blijft in haar zwembadroman de lezer altijd een lengte voor.

Consternatie alom bij de ondergrondse zwemclub. Op de bodem van baan vier, net voorbij het afvoerputje, is een barst gesignaleerd. De badmeester wordt erbij geroepen maar die haalt de schouders op: niet zijn expertise. Ook de eigenaars sussen de gezapige zwemmers: geen paniek, we hebben het gecontroleerd, het waterniveau blijft op peil, dit is geen lek, vooralsnog kunnen jullie rustig baantjes blijven trekken.

Toch groeit de onrust bij de ondergrondse zwemclub. Sommigen weigeren nog te crawlen in baan vier, anderen maken gewag van een complot om het verouderd bassin te sluiten. Misschien is het een grap van de duikclub, een geintje met een watervaste stift om de brave baantjestrekkers op stang te jagen? Of is het een geniepige wraakoefening van de synchroonzwemmers die uit het zwembad verbannen werden?

De barst blijft, de paniek ebt weg. Je leert ermee leven, een beetje craquelé hoort bij de gevorderde leeftijd, een klein gebrek verhoogt zelfs de schoonheid. Bl…Lees verder

Een intieme roman over moeders en dochters en verlies. Alice verliest langzaam haar geheugen. Als er een barst ontstaat in het lokale zwembad en zij haar dagelijkse baantjes niet meer kan trekken met de andere zwemmers om zich heen, raakt zij ondergedompeld in verwarring en chaos en spelen traumatische jeugdherinneringen op. Het boek is in talige stijl geschreven. 'De zwemmers' zal een brede tot literaire lezersgroep aanspreken. Julie Otsuka (Palo Alto, 1962) is schrijver en romanschrijver. Ze won eerder de prestigieuze Prix Femina étranger.