Strip
Nederlands

Dirkjan. 25

Mark Retera (auteur)
De strip Dirkjan is een absurd hoogtepunt van de vaderlandse stripgeschiedenis. Ieder album staat vol met spitsvondige grappen van ogenschijnlijke eenvoud en juist daarin schuilt de kracht van deze strip. De surrealistische grappen van tekenaar Mark Retera zijn al jaren ongeëvenaard.
Titel
Dirkjan. 25
Auteur
Mark Retera
Taal
Nederlands
Uitgever
[Plaats van uitgave niet vastgesteld]: Mandarijn, 2019
46 p. : ill.
ISBN
9789086130566 (paperback)

Besprekingen

Alweer het 25e deel van de humoristische stropreeks 'Dirkjan', die al loopt vanaf 1996. De hoofdpersoon is een sullige dertiger met kort blond haar, meestal gekleed in een gestreepte trui en een hoogwaterbroek. Vaste bijfiguren zijn z'n vriend Bert, immer bierdrinkend, opa Bokma en de sadistische onderwijzer Van Druten, die op hardhandige wijze zijn klas onder de duim houdt. Ook smurfen, kabouters en de knorrige superhelden Batman en Robin spelen regelmatig een rol in deze éénstrooks-ballonstripjes, die eerder in verschillende kranten en het Veronica Magazine verschenen. Soms vormen de stroken samen een wat langer verhaal; in dit album vertelt opa Bokma over de dood van zijn broer tijdens een bergbeklimming. Absurde humor die soms melig uitvalt en dan weer prima is te pruimen. Karikaturale tekeningen in kleur.

Over Mark Retera

CC BY 3.0 - Foto van/door ZEKER WEL

Mark Retera (Eindhoven, 16 mei 1964) is een Nederlands striptekenaar en -scenarist.

Biografie

Retera studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en cognitiewetenschap aan de Katholieke Universiteit Nijmegen voordat hij professioneel tekenaar werd. Retera debuteerde in 1985 met de serie 'Aksieburo Ket' in het tijdschrift 'Lekker Prakken' (oplage 20 exemplaren).

Hij is de auteur van de strip DirkJan die aanvankelijk verscheen in het psychologiestudentenblad Critic, daarna in het Algemeen Nijmeegs Studentenblad, in Iris Stripblad en in SUM, en vervolgens in Sjosji, Veronica Magazine en in negen kranten waaronder Het Parool. Retera tekent ook karikaturen voor onder andere Panorama, en regionale kranten waaronder De Gelderlander en het Nieuwsblad van het Noorden. Ook sommige karikaturen voor 'Café De Wereld', een onderdeel van het televisieprogramma De Wereld Draait Door, zijn door hem gete…Lees verder op Wikipedia