Strip
Nederlands
Eenstrooks ballonstrips.
Titel
Dirkjan
Auteur
Mark Retera
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 2009 | Andere uitgaven
[144] p. : ill., zw/w.
ISBN
9789041706829

Besprekingen

Van de humoristische stripserie 'Dirkjan' verschenen tot nu toe dertien delen. De serie verschijnt in een aantal kranten en tijdschriften en geniet daardoor een grote bekendheid. In deze pocketuitgave is een aantal reeds eerder verschenen stroken opnieuw uitgegeven, ditmaal niet in kleur maar in zwart-wit. In eenstrooksballonstrips beleeft de sullige Dirkjan samen met onder meer immer bierdrinkende Bert, danseres Lulu en de sadistische onderwijzer Van Druten zijn avonturen, waarin de Hulk, Superman en kabouters alledaagse verschijningen zijn. Studentikoos aandoende humor met sublieme meligheid, die helaas in deze uitgave door het achterwege blijven van kleur en het kleinere formaat minder tot z'n recht komt. Pocketuitgave; vrij kleine druk.

Over Mark Retera

CC BY 3.0 - Foto van/door ZEKER WEL

Mark Retera (Eindhoven, 16 mei 1964) is een Nederlands striptekenaar en -scenarist.

Biografie

Retera studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en cognitiewetenschap aan de Katholieke Universiteit Nijmegen voordat hij professioneel tekenaar werd. Retera debuteerde in 1985 met de serie 'Aksieburo Ket' in het tijdschrift 'Lekker Prakken' (oplage 20 exemplaren).

Hij is de auteur van de strip DirkJan die aanvankelijk verscheen in het psychologiestudentenblad Critic, daarna in het Algemeen Nijmeegs Studentenblad, in Iris Stripblad en in SUM, en vervolgens in Sjosji, Veronica Magazine en in negen kranten waaronder Het Parool. Retera tekent ook karikaturen voor onder andere Panorama, en regionale kranten waaronder De Gelderlander en het Nieuwsblad van het Noorden. Ook sommige karikaturen voor 'Café De Wereld', een onderdeel van het televisieprogramma De Wereld Draait Door, zijn door hem gete…Lees verder op Wikipedia