Boek
Nederlands

Een binnenplaats met gras

Maurice Gilliams (auteur), Leen Huet (samensteller)
Bloemlezing uit het werk van de Vlaamse auteur (1900-1982).
Onderwerp
Gilliams, Maurice
Titel
Een binnenplaats met gras / Maurice Gilliams ; samengesteld en ingeleid door Leen Huet
Auteur
Maurice Gilliams
Samensteller
Leen Huet
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2022
224 p.
ISBN
9789025367718 (paperback)

Besprekingen

Met deze knappe bloemlezing haalt de Belgische auteur Leen Huet de Vlaamse stilist Maurice Gilliams (1900-1982) veertig jaar na diens dood uit de vergetelheid. Haar beknopte overzicht van Gilliams' proza, poëzie en essays verschijnt bijna gelijktijdig met de lijvige biografie van Annette Pottegies*. In een tijd van oprukkend fascisme werkte de Antwerpse drukkerszoon aan zijn oeuvre alsof hij in zijn dagboek schreef en was hij allesbehalve politiek of sociaal geëngageerd. De gelauwerde twintigste-eeuwse 'schrijver van zelfportretten' leed aan zware depressies. De gekwelde denker schreef al denkend over zijn verdriet. Stijl was voor hem van het hoogste belang, wat zijn werk niet makkelijk verteerbaar, maar tegelijkertijd haast tijdloos maakt. Door de korte hoofdstukken, ondergebracht in drie delen die op verantwoorde wijze recht doen aan de persoon en het werk van Gilliams, leent deze bloemlezing zich zeer voor een plek op het nachtkastje van de geoefende lezer en literatuurliefhebber. …Lees verder

Over Maurice Gilliams

Maurice Guillaume Rosalie Gilliams (Antwerpen, 20 juli 1900 – aldaar, 18 oktober 1982) was een Belgisch (Vlaams) schrijver.

Biografie

Gilliams, zoon van de drukker Frans Gilliams, leerde het vak van typograaf. Op zeventienjarige leeftijd debuteerde hij met gedichten en proza onder de naam Floris van Merckem, een pseudoniem dat hij later introk. In 1935 trouwde hij met Gabriëlle Baelemans. Zij leefden vrij vlug daarna gescheiden, maar een echtscheiding kon slechts plaatsvinden in 1976 door weerstand van Gabriëlle. Op 26 april 1976 hertrouwde hij met Maria Eliza Antonia de Raeymaekers.

Gilliams brak op 36-jarige leeftijd door met zijn sterk autobiografische roman Elias of het gevecht met de nachtegalen. Gilliams schreef altijd autobiografisch, meestal over zijn mislukte huwelijk en over zijn verloren jeugd. Hij schreef zowel gedichten als proza.

Het Maria-leven werd door Gilliams vriend, de Antwe…Lees verder op Wikipedia