Boek
Nederlands

Noorderlicht

Suzanne Vermeer (auteur)
Om haar dertigste verjaardag te vieren nodigt een vrouw enkele vrienden uit om een rondreis door Noorwegen te maken, maar al gauw ontstaan er spanningen in de groep.
Titel
Noorderlicht
Auteur
Suzanne Vermeer
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2012
248 p.
ISBN
9789400500433 (paperback)

Besprekingen

Het moet gezegd: de schrijfstijl van Suzanne Vermeer is best aardig. Vlot, geen moeilijke woorden, korte zinnetjes, zelfs korte hoofdstukjes, dus makkelijk te onderbreken voor een frisse duik, inderdaad voor op vakantie. Laten we Noorderlicht dan maar een ‘vakantiethriller’ noemen, zal de uitgever gedacht hebben. Maar een thriller heeft spanning, en dat ontbreekt in dit boek. De hoofdpersoon, Kim Romeijn, wordt dertig. Vier jaar eerder is haar vader overleden tijdens een zakenreis in Zuid-Amerika. Ze heeft een grote broer, Eric, die suikerziekte heeft. Eric is voor haar de rots in de branding. Zijzelf is nogal labiel. Kim heeft het idee opgevat dat ze haar dertigste verjaardag groots wil vieren. Ze regelt dan ook een reis naar Noorwegen, met in totaal zes personen. Zijzelf en haar broer, haar vriend Brian, haar vriendinnen Celine en Marieke, en de barman van café Het kennisvat, Martin. Volgens Eric is het groepje ‘een samengeraapt zootje’. Dat belooft!
Eric ziet de vriend …Lees verder
Vanwege haar verjaardag wil Kim met een aantal vrienden een rondreis door Noorwegen maken. Tijdens de tocht vertelt hun gids over een ruzie met een collega. De dag na haar verjaardag blijken zowel de gids als een van de vrienden in een ravijn te zijn gevallen. Zonder gids probeert de groep de weg naar de bewoonde wereld te vinden. Deze thriller gaat voor een groot deel over de reis die het gezelschap maakt, de prachtige natuur, het noorderlicht en tochten met een hondenslee. Pas tegen het einde gebeurt er iets waardoor de groep in de problemen komt. Het onderlinge wantrouwen tussen sommige leden van het gezelschap is heel reëel, maar leidt niet direct tot het vermoeden van een misdrijf. Kortom, vooral een aantrekkelijk reisverslag dat tegen het einde wel spannend wordt maar als thriller niet helemaal geloofwaardig is. De auteur is overleden in 2011; dit is het laatste boek dat hij schreef onder zijn vrouwelijk pseudoniem Suzanne Vermeer. Normale druk.

Over Suzanne Vermeer

Suzanne Vermeer is een schrijverspseudoniem in het thriller genre, waaronder verschillende schrijvers gepubliceerd hebben. Tot zijn overlijden in 2011 ging schrijver Paul Goeken achter het pseudoniem schuil. Na zijn dood werd de naam overgenomen door een door uitgeverij A.W. Bruna Uitgevers onbekend gehouden schrijver of schrijfster.

Historie

Nadat Goeken in 2006 het boek All-inclusive schreef, werd in samenspraak met de uitgeverij besloten om het boek niet onder zijn eigen naam maar onder het pseudoniem Suzanne Vermeer uit te brengen. Dit gebeurde in het diepste geheim: slechts enkele personen uit de kennissenkring van Goeken en bij de uitgeverij waren op de hoogte van de identiteit van Vermeer. Vermeer werd gepresenteerd als een in 1968 in Nijmegen geboren schrijfster die na een studie Spaans aan de Universiteit van Amsterdam naar Barcelona was verhuisd.

De boeken van Vermeer kenmerken zich doordat ze vakan…Lees verder op Wikipedia