Voor scholen: Jeugdboekenmaand 2022

In maart 2022 is het thema voor Jeugdboekenmaand 'Helden en schurken'. Ontdek hier wat bib Lievegem in petto heeft voor jouw klas.

 

We hebben het over dappere helden en bange helden, superhelden en huis-tuin-en-keukenhelden, helden met wapens en helden met woorden. Maar één ding staat vast: zonder held geen verhaal. En wat is een held zonder schurk? Zonder vijand, zonder pestkop, zonder spoken in zijn hoofd? Verhalen hebben hun helden en schurken nodig. En mensen hebben hun verhalen nodig.

jeugdboekenmaand

Aandacht! Aandacht! 

Jeugdboekenmaand 2022 - 7 maart tot 1 april 

 Jeugdboekenmaand 2022 komt er weer aan. Bib Lievegem heeft zoals elk jaar heel wat in petto voor jullie. Met deze nieuwsbrief willen we jullie al warm maken voor wat zal komen en willen we jullie vooral enkele belangrijke data meegeven om in de agenda van de leerkrachten te noteren.

Een Hybride-model

Ook dit jaar moeten we wat voorzichtig zijn met het plannen van onze activiteiten. Daarom hebben we er dit jaar voor gekozen om enkel een aanbod aan te bieden aan het eerste t.e.m. zesde leerjaar. Voor het vijfde en zesde leerjaar voorzien we opnieuw een spetterend pakket met een spel, de nieuwste boeken in thema en een draaiboek voor de leerkracht. De andere klassen ontvangen we graag in de bib.

 

 

Het programma

 

1ste en 2de leerjaar: Tine Mortier op bezoek in de bib

Tine mortier

Voor het eerste en tweede leerjaar komt schrijver Tine Mortier naar de bib. 15-16-17 en 25 maart bezoekt ze onze bibliotheken om de leerlingen alles te vertellen over het schrijven van boeken.

JBM TIne Mortier Planning

 

 

3de en 4de leerjaar: Bibster in de bib 'Het Superheldenmysterie'

bibster

Het derde en vierde leerjaar worden uitgenodigd om op bezoek te komen in de bib om een digitaal spel te spelen. Zo kunnen ze op spelenderwijs de bib leren kennen, de boeken in thema van de jeugdboekenmaand ontdekken en al spelend hun leesplezier bevorderen.

Iedere school wordt in januari 2022 gecontacteerd door een bibmedewerker van de vestiging bij de school. Via deze bibmedewerker wordt er een datum ingepland waarop de klas op bezoek kan komen in de bib.

 

 

 

5de en 6de leerjaar: Het JBM-pakket 'Wees je eigen held' in de klas

Jbmpakket

Dit jaar zal iedere school een JBM-pakket ontvangen voor minstens twee tot vier weken, afhankelijk van hoeveel klassen van het vijfde en zesde leerjaar er in jouw school aanwezig zijn. In dit pakket vindt iedere leerkracht een draaiboek, een ladderspel, een boekenpakket en creatieve verwerkingsopdrachten van de boeken (met een wedstrijd om kans te maken om een boekenpakket te winnen!)

Wat kan je vinden in jouw box:

  • Een ladderspel (speelduur 1 uur) om te spelen in de klas
  • Een boekenpakket over 'Helden en Schurken' voor de leeftijd 9 tot 12 jaar
  • Creatieve verwerkingsopdrachten met een wedstrijd per klas aan gekoppeld.
    Maak kans om een boekenpakket te winnen voor jouw klas! 
  • Een handig draaiboek om alles vlot en makkelijk uit te voeren in jouw klas.
  • Een cadeautje voor iedere leerling na het spelen van het spel 

Iedere school zal een JBM-pakket ontvangen. Een bibmedewerker komt het pakket leveren in de lerarenkamer en zal een woordje uitleg geven over het pakket.
Het is dan de bedoeling dat de leerkrachten van het vijfde en zesde leerjaar onderling afspreken wie wanneer de box zal gebruiken. 
Na de periode van uitleen komt de bibmedewerker het pakket ophalen. 

Let goed op: Zorg dat het pakket volledig is wanneer de bibmedewerker erom komt. Verzamel alle boeken en spelmateriaal voor de datum die hieronder staat.

Verdeling koffers - data waarop je de box kan verwachten

data box